رهبر انقلاب با ابلاغ سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» تأکید کردند که اقتصاد مقاومتی خواهد توانست الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقشآفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.
به گزارش «تابناک»، رهبری با ابلاغ سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» بر پایه بند «1» اصل 110 قانون اساسی که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، تأکید کردند: پیروی از الگوی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی، عامل شکست و عقبنشینی دشمن در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ایران خواهد شد. همچنین اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحرانهای رو به افزایش جهانی، الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقشآفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.
با توجه به تأکیدات رهبری بر این مقوله به سراغ برخی از نمایندگان مجلس رفتیم و دیدگاههای آنها را درباره راههای تحقق «اقتصاد مقاومتی» جویا شدیم. نظر کلی نمایندگان این بود که اقتصاد مقاومتی یعنی تشخیص حوزههای فشار و نقاط ضعف و تلاش برای کنترل و بیاثر کردن و تقویت آنها و در شرایط آرمانی تلاش برای تبدیل این فشارها به فرصت. اقتصاد مقاومتی در راستای کاهش وابستگیها و تأکید روی مزیتهای تولید داخل و تلاش بر خوداتکایی است.
نمایندگان در تشریح راهکارهای تحقق اقتصاد مقاومتی نیز به اقتصاد نفتی که هم اکنون گریبان اقتصاد ایران را گرفته است، انتقاد وارد میکردند و بر این موضوع تأکید داشتند که لازمه تحقق این موضوع، رهایی از اقتصاد نفتی است. جلوگیری از تجمل گرایی، وارد نشدن کالاهای لوکس، تعامل میان سه قوه، اجرای درست قانون هدقمندی یارانهها و همچنین اجرای درست اصل 44 قانون اساسی از جمله راهکارهایی بود که مجلسیها برای دستیابی به اقتصاد مقاومتی مطرح میکردند.
حسین امیری خامکانی، عضو کمیسیون انرژی در این باره گفت: اقتصاد مقاومتی به معنای استقلال اقتصادی و تأمین حداقلهای مورد نیاز کشور و مردم است. یکی از پایههای استقلال کشور استقلال اقتصادی است و تا زمانی که استقلال اقتصادی محقق نشود، استقلال سیاسی تحکیم پیدا نمیکند. برای تحقق این موضوع باید از اقتصاد نفتی جدا شویم و تولید و فضای کسب و کار را رونق دهیم تا حداقلهای مورد نیاز کشور را تأمین کنیم. در چند سال گذشته وابستگی به نفت زیاد شده و راهکار اصلی رسیدن به اقتصاد مقاومتی رهایی از اقتصاد نفتی است.
همچنین روح الله بیگی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی بها دادن به سرمایه ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی به ویژه در بخش صنعت و کشاورزی اقتصاد مقاومتی را محقق میکند. اگر کشاورزی و صنعت و معدن را رونق دهیم، میتوانیم نیازهای داخلی را برطرف کرده و به جای واردات به سمت صادرات رویم.
جعفر قادری میگوید: صرفهجویی یا اصلاح الگوی مصرف، تأکید بر تولیدات داخلی و فناوریها بالا و تلاش در راستای بومیسازی این فناوریها، تکیه بر اقتصاد دانش بنیان، تأکید بر افزایش بهرهوری با توجه به محدودیت منابع، اصلاح جهتگیری تجارت با کشورهای همسایه، تأکید بر تأمین مواد اولیه داخلی و تلاش در راستای تأمین مواد اولیه و ماشین آلات و تجهیزات از ظرفیتهای داخلی و اجرای صحیح اصل 44 قانون اساسی، راهکارهای تحقق اقتصاد مقاومتی است.
غلام علی جعفرزاده گفت: اقتصاد مقاومتی اقتصاد ریاضتی نیست، بلکه برگرفته از یک اقتصاد اسلامی است که میتواند در برابر مجموعه اقتصادی غرب که به طرف کشور هجمه آورده، مقاومت کند؛ نمونه آن نظام بانکداری است که هنوز پس از 35 سال به آن اعتراض است و مردم آن را بانکداری اسلامی نمیدانند.
وی ادامه داد: اگر به اقتصاد مقاومتی توجه کامل میشد، هیچ گاه تحریم فشاری به ما وارد نمیکرد، یا آثار حداقلی داشت؛ اما چون نگاه مسئولان همیشه به بیرون بوده و توجهی به توان و پتانسیل داخلی نداشتهاند، نتیجه آن شرایط موجود اقتصادی و وابستگی به برخی کشورهاست.
وی تصریح کرد: نگاه به خود کردن و استوار بودن بر داشتهها، تعریف سادهای از اقتصاد مقاومتی است. ما اکنون از تمام ظرفیتهای کشور استفاده نمیکنیم، در صورتی که کشور ایران سرشار از پتانسیلهای انسانی است.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در مجلس به کشور تایوان اشاره کرد و اظهار داشت: این کشور 23 میلیون جمعیت داشته و تنها دارایی آنها صخره و موج است، بدون آنکه منابع زیرزمینی و قابل فروش داشته باشند، ولی با این حال چهارمین منابع مالی دنیا را دارند، به گونهای که تنها بر منابع انسانی سرمایهگذاری میکنند، در صورتی که ما توجه چندانی به منابع انسانی و داشتههای خود نداریم.
وی بیان داشت: برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید بازنگری درونی انجام دهیم و نقشه و راهبرد آن باید اقتصاد مقاومتی مطرح از سوی مقام معظم رهبری باشد، چون ایشان مسیر را نشان دادهاند و ما باید آن را اجرا کنیم.
جعفرزاده ایمن آبادی در پاسخ به اینکه آیا در بودجه سال 93 به اقتصاد مقاومتی توجه شده یا خیر، اظهار داشت: یکی از شاخصها برای آنکه متوجه شویم به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت میکنیم یا خیر، میزان وابستگی به نفت است. کاهش این وابستگی ما زمانی که در حدود 60 درصد بوده یعنی آن طور که باید به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت نکردهایم، لذا تنها راهکار سرعت دادن به حرکت و توجه به پتانسیلهای موجود است.
نماینده مردم رشت در مجلس گفت: باید نگاه خود را به بودجهریزی تغییر دهیم، چرا که این شیوه بودجهنویسی کشور را به سمت خودکفایی و تحقق اقتصاد مقاومتی حرکت نمیدهد، باید توجه داشت که از همه ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در تمام بخشها استفاده کنیم، در صورتی که همه نگاه ما به بیرون بوده و این موضوعی است که رهبری نیز از آن انتقاد کردهاند.